Både rödingen och öringen från fjällsjöar har fått rött ljus av Världsnaturfonden WWF. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

Rött ljus för fjällfisk väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Världsnaturfonden WWF bör konsumenter undvika att köpa öring och röding från fjällsjöar. Rådet är en försiktighetsåtgärd, menar WWF som inte har tillräckligt mycket fakta på hur det står till med fisken och fisket i fjällen.

Rådet om fjällfisken har väckt reaktioner bland annat i Ammarnäs. Här håller man alls med om att konsumenter bör tveka över att äta röding och öring från trakten.

– Man får ta WWF med en nypa salt. När de ger rekommendationer om att undvika fjällröding och framför allt öring så är de fel ute. Det finns hur mycket fisk som helst, säger Anders Skum från Grans sameby.

Han började märka att kunder rynkade på näsan över att köpa röding och öring efter att ha läst WWF:s rekommendationer där fjällfisken hamnar på rött fält.

– De saknar uppgifter och koll på hur det ser ut i vattnen här, det blir missvisande och restauranger vågar inte köpa för att de är rädda att hamna på någon svart lista fast det finns fisk.

”Här är de helt fel ute”

Sedan något år tillbaka forskas det på området och Anders Skum tror att det är för att foskningsunderlag saknas som folk varnas att äta fjällfisken – att den skulle vara utrotningshotad. Forskningen bedrivs vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

– Det kanske gäller bestånden i Vänern och Vättern men definitivt inte här i norr, säger Anders Skum i Ammarnäs.

Han menar att konsekvensen blir stor för de företag i fjällen som livnär sig på försäljning av fisk till restauranger och privatpersoner.

– WWF gör mycket och viktigt jobb över världen men just i det här är de fel ute, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer