Mattias Gardell är en av grundarna bakom Ship to Gaza. Foto: Svt

Därför seglar Ship to Gaza från Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I dag anlände segelfatryget Estelle till Umeå. Fartyget ska på nytt försöka bryta den Israeliska blockaden mot Gaza. Under några veckor kommer volontärer från Umeå arbeta med en del renoveringar innan resans start.

Mattias Gardell som är en av grundarna bakom Ship to Gaza förklarar att Umeå som startplats var en självklarhet.

– Umeå har en lång tradition av människor som har engagerat sig för mänskliga rättigheter så för oss var det givet att börja från Umeå, förklarar han.

Artister uppträder

Flera arrangemang kommer hållas i Umeå i samband med Ship to Gaza. Bland annat arrangeras en särskild Ship to Gaza-kväll på Scharinska med artister som A Lanky Swede, Annika Norlin och Frida Selander. Men Ship to Gaza är inte bara en chans till folkfest. Tidigare auktioner orsakade dödssjutningar. För två år sedan sköts nio aktivister ihjäl av israelisk militär. Både Mattias Gardell och Dror Feiler var med.

– Jag hörde skott och eftersom jag själv varit soldat vet jag hur riktiga skott låter. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att de hade dödat nio personer, säger Dror Feiler om den chockerande upplevelsen.

– Det här är naturligtvis ett sätt att minnas de som blev mördade, säger Martin Gardell. Och idag på årsdagen har man hållit flera minnesstunder för de nio som dog, bland annat på Umeå Universitet.

Allt börjar i Umeå

Estelles resa påbörjas i Umeå och seglar till Gaza via hamnar i Östersjön, Atlanten och Medelhavet och beräknas pågå i fem månader. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.