Därför serveras skollunch i Västerbotten innan Livsmedelsverkets rekommendationer

Publicerad

Av flera skolor som SVT Nyheter Västerbotten pratat med så är det många som börjar servera skollunchen vid 10.30 eller tidigare. På Västangårds skola i Umeå står maten på bordet tidigast 10.20 och vissa dagar 10.15.

– Ja, det är tidigt men det är nog värre för de som äter sist, säger rektor Patrik Sandström.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör skolmaten serveras mellan klockan 11-13. Men på bland annat Västangårds skola så är det en utmaning då de har nästan 500 elever och en matsal som bara tar 150 elever åt gången.

Men att vissa får äta klockan 10.15 låter väldigt tidigt, hur klarar barnen det? 

– Ja, det är tidigt, men det är nog värre för de som äter sist. Det är ettorna som äter först men de slutar också först och få mellis snabbast. I dag är det förskoleklass som äter sist och de får frukt på förmiddagen för att klara sig fram till lunch, säger han.

Enligt Ann-Louise Rådström, dietist på Måltidsservice i Umeå kommun, så ser det olika ut hur maten kommer till restaurangen eller serveringen och att transporterna och lunchschemat som skolan lagt måste gå ihop.

Måltidchefen: ”Min bedömning är att skolan gör sitt yttersta”

I Måltidsservice uppdrag ingår att servera lunch under skoldagar. Mellanmål och frukost serveras på fritids och på lovdagar ingår även lunch, enligt Umeå kommuns måltidschef Ulla Dellkrans.

– Min bedömning är att skolan gör sitt yttersta för att följa råden, men ibland är det av olika skäl inte möjligt, skriver Ulla Dellkrans i ett mejl till SVT.

Hör rektor på Västangårds skola och dietist på Måltidsservice om varför man serverar maten tidigare än Livsmedelsverkets rekommendationer.

Livsmedelsverkets rekommendationer

  • Skolmåltiden schemaläggs så att alla elever har möjlighet att äta i lugn och ro
  • Varje elev äter vid ungefär samma tidpunkt varje dag
  • Lunchen serveras mellan klockan 11 och 13
  • Alla elever har minst 20 minuter att sitta ner och äta, utöver tid att ta mat och lämna disk.
  • Eleverna känner sig välkomna, trygga och blir respektfullt bemötta  i skolrestaurangen.
  • Skolrestaurangen är utformad på ett tilltalande sätt och har en genomtänkt logistik.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.