Foto: TT

Anledningen: Därför spränger de i Baggböle

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig smäll hördes över stora delar av Umeå under tisdagsförmiddagen. Boende i närheten hörde av sig till polisen och sa att hela husen skakade. Nu visar det sig att Vattenfall är vid Baggböleforsen och spränger – för fiskarnas skull.

– Det här är något som vi kommer att fortsätta göra två gånger om dagen i två veckor framöver, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Vill underlätta för fiskarna

Anledningen till varför de spränger i forsen förklarar han är för att rensa bort hinder som exempelvis utstickande klippor, knölar och röjningar på botten. Målet är att göra en så rak och fin väg för fiskarna att vandra uppför i forsen som möjligt.

Men det här är inget nytt, utan tvärtemot något som man har arbetat med under en längre tid.

– Vi har hållit på med det här i flera år och rensat i forsen, nu är vi i princip klara och håller bara på med finlir, säger Peter Stedt.

Byter sprängmetod för Umeåbornas skull

Orsaken till den höga smällen under tisdagen var att man testade en ny sprängmetod, så kallad försträckning, som ska vara mer skonsam och inte orsaka stora sprickor i berg som ligger runtomkring. Men nackdelen är att metoden låter väldigt mycket och därför har man nu beslutat att återgå till den mer traditionella sprängmetoden.

– Beslutet har fattats av uppenbara skäl, vi kan ju inte använda den metoden när det låter över hela Umeå, avslutar Peter Stedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.