Foto: SVT

De åker till sjuka – när ambulansen inte gör det

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utryckningar med ambulans har ökat drastiskt, men alla som ringer och larmar behöver inte ambulans. Därför har en bedömningsbil satts in som åker på de larm som SOS Alarm bedömer som mindre allvarliga.

Sedan snart ett år har ambulanssjukvården i Umeå en så kallad bedömingsbil. En fullt utrustad ambulans, som åker på larm som SOS Alarm bedömer som mindre allvarliga.

Sattes in då ambulanslarmen ökade

På akuten på Norrlands universitetssjukhus, NUS, har ambulanssjuksköterskan Staffan Eriksson just lämnat av en patient. Patienten kände sig orolig och vid besöket hos patienten gjorde Staffan Eriksson bedömningen att patienten bäst togs om hand på akuten. Fyra-fem gånger per dag rycker Staffan Eriksson ut med bedömningsbilen.

– Den är utrustad med all utrustning för att kunna åtgärda alla livshotande tillstånd. Bilen används också som förstärkning till den ordinarie ambulansen vid större olyckor, säger Staffan Erikson.

Men oftast åker den på larm som SOS Alarm bedömt att en ambulans behövs till. I bedömningsbilen finns en ambulanssjuksköterska. Den kom till på försök 2014 sedan antalet ambulanslarm ökat kraftigt och permanentades för ett år sedan.

”Viktigaste att hålla ambulanserna lediga”

Bedömningsbilen rycker ut fyra-fem gånger per dag, alla dagar i veckan och varje uppdrag tar upp till en timme. Av alla man besöker måste 40 procent söka sig till akuten, 40 procent stannar kvar hemma och 20 procent får rådet att vända sig till primärvården.

Bara en handfull gånger per år borde ambulans ha skickats i stället. Och vid de tillfällena larmar Staffan Eriksson ambulans och påbörjar samma vårdinsatser som ambulanspersonal skulle ha gjort. 

– Det viktigaste är att vi har lyckats hålla ambulanserna mer lediga och ändå hjälpt fler människor, säger Staffan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.