Skelleftebygdens berättarförening har utsetts till Årets berättarförening 2015. Foto: Jonas Lundqvist

De blev årets berättarförening

Uppdaterad
Publicerad

Skelleftebygdens berättarförening har utsetts till Årets berättarförening 2015. – Det här bekräftar ju bland annat att vi är en viktig aktör för Berättarnas stad Skellefteå och det är ytterligare en anledning att glädjas åt utnämningen, säger ordförande Jan Sehlstedt.

Berättarnätet Sverige (BNS) står bakom utmärkelsen. Berättarföreningen kommer att uppmärksammas i samband med BNS årsmöte under Berättarfestivalen i Skellefteå, som börjar idag och pågår till söndag 24 april.

– Det här bekräftar ju bland annat att vi är en viktig aktör för Berättarnas stad Skellefteå och det är ytterligare en anledning att glädjas åt utnämningen, säger ordförande Jan Sehlstedt.

En injektion för berättarrörelsen

Det här är första gången Årets berättarförening utses, tanken är att priset hädanefter ska delas ut årligen. En annan av eldsjälarna, Ulrica Rauhala, ser priset som en injektion för hela berättarrörelsen.

– Det är roligt att det här har instiftats, det är en bra uppmuntran för alla som jobbar så bra ute i landet.

Arbetar med integration

Rose-Marie Lindfors tror att föreningens arbete med integration kan vara en anledning till utmärkelsen.

– Vi lägger ner en så stor lust och energi i det vi gör. Vårt mångkulturella arbete exempelvis. Där har vi mycket medvetet använt berättandet som ett sätt att låta människor mötas.

”Fortsätta utvecklas”

Priset består även av ett ekonomiskt stöd på 10 000 kr.

– För oss som jobbar helt ideellt utan större bidrag så är 10 000 kr väldigt välkomna pengar. Det ger oss möjlighet att fortsätta att utveckla vår verksamhet. Det finns ju massor att göra med berättandet, säger Malin Åberg i berättarföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.