De drömde om en stor guldgruva

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals hektar skog avverkades – och där gjordes en provbrytning. Men nu ser drömmen om guldet att vara över i Fäboliden.

Lappland Goldminers som äger Fäbolidengruvan utanför Lycksele går i konkurs. Styrelsen har lämnat in en ansökan till tingsrätten. Förhoppningen om att rädda bolaget har stått till att guldproduktionen skulle ta fart i ett finskt dotterbolag, men så blev det inte

– Tyvärr, det är bara att beklaga. Vi hade sett fram mot gruvan. Jag lider med Lappland Goldminers och bygden, säger Sture Arvidsson i Fäboliden.

Lappland goldminers

– Det är jättetråkigt för att där pumpats in så fruktansvärt mycket pengar. Det är synd att det inte blir något av, säger Marit Arvidsson i Fäboliden.

Lotteri

Marit Arvidsson har också köpt aktier i Lappland Goldminers.

– Det sörjer jag mindre, det är ett lotteri att köpa aktier.

Förlorade jobb

I Lycksele hade kommunen hoppats på många eftertraktade arbetstillfällen med en guldgruva.

– Vi får se vad som kommer ut av det här, men en konkurs är aldrig skoj, säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).

Lappland Goldminers vd Tomas Häggkvist är ändå hoppfull om framtida gruvprojekt i området.

– Vi tror att Fäboliden kan vara en riktigt bra investering, men som det ser ut nu är guldpriserna för låga, säger han.

– Det får vi hoppas på, för berget ligger där det ligger och gruvan är fortfarande möjlig. Vi får hoppas att någon annan tar vid, säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lappland goldminers

Mer i ämnet