Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Berno Jonsson/SVT.

De flyttade från USA till Ånäset – pendlar till batterifabriken i Skellefteå varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas fortfarande bostäder i Skellefteå till de tusentals personer som ska jobba vid Northvoltfabriken. Allt fler söker sig till kranskommunerna för att hitta boende. Paret Chance och Brittany Harrington flyttade från USA och hittade ett hus i Ånäset.

– Vi trivs otroligt bra även om det kan bli jobbigt med pendlandet i längden, säger de.

Pendlingen till jobb i Skellefteå har ökat med fler än 300 personer mellan åren 2019 och 2021. Ifjol var det kring 2 500 personer som hade sin arbetsplats i Skellefteå men bor i en annan kommun, visar ny statistik från SCB.

Paret Harrington från Idaho i USA valde att flytta till Ånäset i Robertsfors kommun för att pendla till batterifabriken i Skellefteå.

Industriboomen i norr

– Huspriserna är lägre i det här området och vi ville bo på landet. Så vi går upp klockan fem varje morgon, rastar hundarna, tar en snabbfrukost och kör iväg de sju milen för att vara på jobbet klockan sju, säger Brittany Harrington.

Hör mer om det amerikanska parets liv i Ånäset och pendlandet till Skellefteå i klippet ovan.

Inpendlare Skellefteå kommun

År 2019: 2 165 personer

År 2020: 2 130 personer

År 2021: 2 495 personer

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet