Foto: SVT/TT, Christine Olsson

Trafikverket försöker utrota lupinerna – för att rädda mångfalden

Publicerad

Nu startar Trafikverket ett projekt tillsammans med flera kommuner för att systematiskt utrota lupiner i Västerbotten och Norrbotten. Först ut i satsningen är Skellefteå och en vägsträcka i Nedre Bäck söder om Bureå. 

De färgsprakande lupinerna breder ut sig allt mer i vägrenarna. Lupinerna kan vara vackra att se på, men de utgör ett hot både för andra omtyckta blomster och därmed för insekter genom att konkurrera ut de inhemska arterna. 

Nu pågår arbetet med att testa olika sätt för att försöka få bort lupinen och på så vis hjälpa den biologiska mångfalden. Projektet är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Trafikverket. Längs vägen mellan Åbyn och Burträsk är arbetet i full gång, och allt från spadar till grävmaskiner används för att få upp blommorna med rötterna.  

– Vi har börjat här och litegrann i Pajala i Norrbotten och i övrigt inventerar vi och pekar ut områden som vi ska arbeta med i större omfattning nästa år, berättar Trafikverkets projektledare Charlotta Olofsson.

I klippet ovanför kan du höra projektledaren berätta om arbetet med att få bort lupinerna

Blomsterlupinen är en invasiv art, och hör egentligen hemma i Nordamerika. Den sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystemet.

Lupinen breder ut sig snabbt och tar upp växtplats för till exempel prästkrage, ängsviol, smultron och blåklocka.

Lupiner binder dessutom kväve vilket gör marken mer näringsrik, vilket gör att andra blommor inte trivs. När det blir färre andra blommor får också insekterna svårare att klara sig.

Källa: SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.