Scharinska såld för 30 miljoner Foto: SVT

De köper Scharinska villan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen blev det offentligt vilka som i förra veckan köpte den anrika Scharinska villan i Umeå. Efter många spekulationer står det nu klart att det är Nordiska Centrumhus som köper fastigheten av Umeå kommun – för 32 miljoner kronor.

– Det känns jättekul att få köpa en fastighet med den historia som Scharinska villan faktiskt har, säger Håkan Martinell, vd för Nordiska Centrumhus AB, till SVT Nyheter Västerbotten.

Vill hitta likasinnade hyresgäster

Nordiska Centrumhus är ett litet och relativt nystartat fastighetsbolag som har bostads- och lokalfastigheter i både Umeå och Örnsköldsvik. Då villan har en lång historik för staden uppstod stor besvikelse bland Umeås politiker när det kom till deras kännedom att Scharinska skulle säljas.

Då villan är ett byggnadsminne och K-märkt, så med köpet kom en hel del krav. Varken fasaden eller inredningen får byggas om eller på något sätt ändras. Det finns till och med speciella bestämmelser för träden som finns på husets tomt. I köpesavtalet står det även att möblerna ska vårdas väl och följa med fastigheten vid framtida överlåtelser till annan part. Vad Nordiska Centrumhus kommer att använda villan till är ännu inte bestämt.

– Vi har inga konkreta planer, vårt fokus kommer att ligga på att hitta verksamheter som är likasinnade som oss. Som vill ta hand om och förvalta fastigheten och dess historia på bästa sätt. Vad det blir för typ av verksamhet i slutändan, det får vi se, säger Håkan Martinell.

– Det enda vi har är en vision att få in verksamheter som anpassats efter byggnaden och det bevarande den förtjänar, säger han.

Tror du att allmänheten kommer få tillträde till Scharinska?

– Jag tror att en del i det krav som ställs på oss nu är att vi vid några tillfällen låta allmänheten få tillträde, så det kommer man absolut även att ha i framtiden.

Enligt köpesavtalet får Nordiska Centrumhus tillgång till Scharinska villan den 28 april eller enligt överenskommelse.

VD skrattade år rykten

I media hävdades det att det skulle vara ett bolag inom Balticsfären som hade köpt Scharinska villan, men när SVT Nyheter Västerbotten nådde Balticgruppens vd Jonas Olsson så skrattade han åt ryktet.

– Nej det stämmer absolut inte, jag har ingen aning om vart de ryktena kommer ifrån, vi har inte ens lagt bud på villan, säger Jonas Olsson.

Köparen Håkan Martinell förstår inte heller var de uppgifterna skulle ha kommit ifrån.

– Vi har absolut ingen koppling till Balticgruppen på något sätt, vi är ett litet fastighetsbolag med endast fyra anställda.

Det är alltså inte Balticgruppen som är köpare, men ägarintressena ligger inom företagarfamiljen Olsson. I styrelsen för Nordiska Centrumhus AB sitter Johanna Olsson och det är även hon som skrivit under köpesavtalet. Hon är dotter till Krister Olsson, som i sin tur är Baltickoncernens tidigare ägare. Johanna Olsson sitter även i styrelsen för Fort Knox förvaring, som är ett av ägarbolagen som blev resultatet när Krister Olsson fördelade företagskoncernen mellan sina barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer