Scharinska Foto: SVT

Scharinska ute till salu

Publicerad

Nu är den laxrosa kulturskatten och den tidigare musikaliska knytpunkten ute till salu. Scharinska villan ligger nu till försäljning för 24 miljoner kronor.

För ganska exakt ett år sedan hoppades Umeå kommuns kulturnämnd att man skulle kunna hyra Scharinska för kulturverksamhet, men nu väljer kommunen alltså att sälja huset genom en privat mäklarfirma.

Scharinska villan i Umeå har länge varit en het diskussionspunkt under många år. Det var länge en viktig plattform och samlingsplats för Umeås musikscen, men på grund av husets skick och renoveringsbehov gick det inte längre att använda lokalerna för publika sammanhang.

– Det är bra med en öppen försäljning, så att kommunen får ett så bra pris som möjligt, tyckte kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M) när det i december blev klart att försäljningen skulle bli av.

Säljs på öppna marknaden

Vänsterpartiet var betydligt mer negativt ställda till beslutet.

– Jag är väldigt besviken på beslutet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sviker Scharinska, sa Ulrika Edman, gruppledare för (V).

Läs också: Scharinska villan ska säljas

År 2014 gjordes också en omfattande renovering av huset för 20 miljoner kronor, och efter det fortsatte diskussioner om huruvida den anrika fastigheten ska fortsätta vara i kommunal ägo eller inte. Nu står det 1058 kvadratmeter stora huset alltså till salu på den öppna marknaden för nästan samma summa som kommunen nyligen renoverat villan för.

Scharinska villan i Umeå är ursprungligen en privatbostad ritad av Ragnar Östberg och uppförd 1905 för Egil Unander-Scharin. Sedan 1960-talets början har Umeå kommun ägt fastigheten som i sin tur upplåtit den för förenings- och kårverksamhet. Scharinska villan var mellan 2006-2013 Umeås viktigaste musikscen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer