Foto: Patrick Trägårdh

Förslaget: sälj Scharinska till Bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för den anrika Scharinska villan i Umeå är fortsatt oklar. Huset står fortfarande tomt efter renovering. Nu föreslår Socialdemokraterna och Miljöpartiet att villan säljs till det kommunala bostadsbolaget Bostaden.

Scharinska villan i Umeå – ett byggnadsminne sedan 1981 – renoverades nyligen för 20 miljoner kronor, men används inte.

Umeå studentkår hyrde den fram till våren 2015, då man sa upp sitt kontrakt för att deras tänkta hyresgäst, en restaurang som spelade rock, inte godkändes av Umeå kommun.

Umeå kommun utreder nu om Scharinska villan ska säljas eller hyras ut, eftersom man menar att kommunen själv inte behöver lokalerna för någon verksamhet.

Flera förslag

Det har kommit flera förslag på vad byggnaden borde användas till. Det senaste i raden kommer från S och V, som vill sälja Scharinska till det kommunala bostadsbolaget Bostaden:

– Genom att sälja till Bostaden kommer fastigheten med dess kulturhistoriska värden att fortsätta vara i kommunens ägo dock via vårt bolag, skriver kommunalråd Hans Lindberg (S) på sin blogg på vk.se.

Allianspartierna har sedan tidigare varit öppna för en försäljning, men vill att det sker genom en öppen försäljning för att kommunen ska få in så mycket pengar som möjligt.

Kulturnav

Vänsterpartiet vill sedan tidigare att Kulturnämnden förhyr villan för att sedan hyra ut den till olika kulturföreningar.

– För att undvika försäljning ser vi hellre ett kulturnav där allmänhetens tillgång till den historiska byggnaden säkras. Lokalerna skulle förslagsvis kunna innehålla ett föreningshotell för kulturverksamheter, utställningar och varför inte ett kulturfik?, sa Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet, till SVT i slutet av februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.