Foto: Patrick Trägårdh

Umeå kommun vill hyra Scharinska villan

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnämnden beslutade idag att man ska undersöka förutsättningarna för att hyra Scharinska villan för kulturverksamhet.

Det har gått två år sedan den omfattande renoveringen av Scharinska villan avslutades. Den senaste tiden har det förts diskussioner om huruvida den anrika fastigheten ska fortsätta vara i kommunal ägo eller inte. Kulturnämnden har idag gett tjänstemän på Umeå kultur i uppdrag att titta närmre på förutsättningarna för kulturnämnden att hyra lokalerna för kulturverksamhet.

Scharinska villan i Umeå är ursprungligen en privatbostad ritad av Ragnar Östberg och uppförd 1904-05 för Egil Unander-Scharin. Sedan 1960-talets början har

Umeå kommun ägt fastigheten som i sin tur upplåtit den för förenings- och kårverksamhet. Scharinska villan var mellan 2006-2013 Umeås viktigaste musikscen, en verksamhet som idag bedrivs i anslutning till Guitars – The museum i centrala Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.