Foto: Patrick Trägårdh

(V)ill göra Scharinska till kulturnav

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Scharinska villans framtid är oviss. Just nu utreder Umeå kommun om Scharinska villan ska säljas eller hyras ut. Vänsterpartiet i Umeå vill att Kulturnämnden förhyr villan för att sedan hyra ut den till olika kulturföreningar.

Scharinska villan i Umeå – ett byggnadsminne sedan 1981 – renoverades nyligen för 20 miljoner kronor, men används inte.

Umeå studentkår hyrde den fram till våren 2015, då man sa upp sitt kontrakt för att deras tänkta hyresgäst, en restaurang som spelade rock, inte godkändes av Umeå kommun.

Enligt studentkåren som hyrt huset sedan 1956, var det omöjligt att fortsätta hyra lokalerna om man inte får in ytterligare en hyresgäst.

Umeå kommun utreder nu om Scharinska villan ska säljas eller hyras ut, eftersom man menar att kommunen själv inte behöver lokalerna för någon verksamhet. Flera intressenter har hört av sig för att köpa eller hyra villan.

Nytt förslag

Samtidigt kommer vänsterpartiet med ett förslag till Kulturnämnden:

– Scharinska villan är viktig för Vänsterpartiet, för Umeå som studentstad, kulturlivet och inte minst är det kulturscen med kultstatus. För att undvika försäljning ser vi hellre ett kulturnav där allmänhetens tillgång till den historiska byggnaden säkras. Lokalerna skulle förslagsvis kunna innehålla ett föreningshotell för kulturverksamheter, utställningar och varför inte ett kulturfik?, säger Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet.

Alliansen har tidigare sagt att man vill sälja villan.

Under våren ska kommunens utredning vara klar och det är politikerna som fattar det slutliga beslutet om villans framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer