Foto: Fredrik Töyrä/SVT

De tar den snabba vägen in i läraryrket

Publicerad

Idag startade den tredje omgången av distansutbildningen Snabbspåret för utländska lärare som flyttat till Sverige. Utbildningen ska ge lärarna kompetens att undervisa i Sverige eftersom det är stor lärarbrist.

– Jag har ett mål att bli lärare i Sverige, säger deltagaren Inana Kourirer.

På måndagen började den tredje omgången av den 26 veckors långa distanslärarutbildningen Snabbspåret, inriktad mot nyanlända arabisktalande lärare med tidigare erfarenhet av läraryrket.

En av deltagarna är Inana Kourirer som sedan tidigare är utbildad arabiskalärare från Syrien. Nu läser hon till förskollärare på Snabbspåret.

– Jag har ett mål att bli lärare i Sverige. Och jag får jobb snabbare efter Snabbspåret, säger hon.

Utbildningen är tänkt att ta tillvara på den kompetens som många nyanlända har med sig och ge dem en så snabb väg som möjligt till att få svensk lärar- och förskollärarelegitimation.

Det här är ett samarbete mellan Umeå universitet och Arbetsförmedlingen där tanken även är att nyanlända ska kunna delta oavsett var de bor. Inför den här terminen är det elva studenter från Jämtland, men även studenter från Gävleborg, Norrbotten och Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.