Politiker i Skellefteå vill ha barnpassning under kommunfullmäktige. Foto: TT/SVT

Politiker vill ha barnpassning under möten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna i Skellefteå har lämnat in en gemensam motion med förfrågan om att barnpassning ska finnas på sena sammanträden i kommunfullmäktige.

Partierna vill att det ska finnas tillgång till barnpassning från 15.30 vid kommunfullmäktige. Man vill att ledamöter ska få avvika från och återinträda som tjänstgörande vid kommunfullmäktigesammanträden för att hämta sina barn. I normalfallet får inte ledamöter göra det.

– I Skellefteå så tenderar sammanträdena att dra in långt på kvällen. Det är en viktig demokratifråga, småbarnsföräldrar måste också få möjligheten att vara aktiv i kommunpolitiken. Det blir svårt att få livspusslet att gå ihop när det är så sena möten, säger Anderas Löwenhöök (M).

Vill ha fler unga politiker

Det är få kommuner i Sverige som erbjuder barnpassning vid kommunfullmäktige. Men det står i kommunallagen att de förtroendevalda ska erbjudas barnomsorg som det krävs vid sammanträden.

– Vi har exempel på ensamstående föräldrar som varit intresserade av att ta steget in i politiken men som känt att det inte går ihop med barnpassningen. Därför är det viktigt att Skellefteå kommun hjälper till med detta. Vi har fått fler ledamöter som är unga och då måste vi göra en förändring för att behålla ett mångfald i fullmäktige, säger Emilia Hallin (S).

I nuläget vet man inte hur man skulle lösa frågan rent praktiskt, men man har några förslag.

– Det kan handla om en privat eller offentlig aktör. En lokal nära kommunfullmäktige som görs i ordning för barnomsorg med en pedagog på plats, säger Andreas Löwenhöök (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.