Att vårdpersonal tvingas jobba delade turer och varannan helg blir allt vanligare bland länets kommuner. Delade arbetspass innebär att man börjar tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen, men är ledig mitt på dagen.
Men många är kritiska till det tuffa schemat. I Umeå har det väckt sådant motstånd att kommunalrådet Tamara Spiric (V) nu ser över möjligheterna att minska de delade turerna. Det första steget är att socialdirektören ska ta fram uppgifter på vad det skulle kosta.
– Jag kan tyvärr inte sitta och lova att allt det onda kommer att försvinna. Men jag kan lova att det jag gör nu är att förbättra saker och ting, att det ska bli färre delade turer och att man ska få bättre arbetsvillkor, säger Tamara Spiric (V) till Västerbottensnytt.
En kostnadsfråga
Men på andra håll i länet verkar det svårare. Flera mindre kommuner säger att de vill minska på de delade turerna, men att ekonomin sätter stopp.
-Speciellt våra små inlandskommuner, våra intäkter är ju skatteintäkterna och i takt med det minskade befolkningsunderlaget så minskar ju intäkterna. Det gör att vi måste prioritera och få det här att fungera, säger Patrik Persson (C) som sitter i omsorgsnämnden i Storumans kommun.
Kompensation – ett alternativ
Från fackligt håll så tror man att det nog krävs ett nytt avtal för att minska de delade arbetspassen, liknande det som busschaufförerna har. De har fått en arbetstidsförkortning som kompensation och arbetsgivaren har dragit ner på de delade arbetspassen.
-Det verkar så att det enda man förstår är när det börjar bli kostnader i samband med schemaläggning, säger Eva Olofsson, ordförande för Kommunal Västerbotten.