Ojämnt engagemang i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

I Dorotea och Åsele var det många som gick och röstade. Men väljarna i de andra inlandskommunerna var inte lika engagerade.

Vid omröstningen skulle västerbottningarna rösta om landstingets Projekt balans skulle rivas upp och Åsele skulle få tillbaka i sin ambulans och Dorotea sina akutvårdsplatser.

I just de kommunerna var uppslutningen till valurnorna mycket stor. Nästan 75 procent av doroteaborna röstade och nära 72 procent av åseleborna. Och av dem som la sin röst sa nästan alla ja till att riva upp beslutet. Men väljarna i de andra kommunerna i inlandet slöt inte upp. Bara var tredje lyckselebo röstade.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

– Alla vill ju ha bra vård, men det är ju för dem som bor närmast som det är mest angeläget. Kanske är vi osolidariska, jag vet inte, säger Britt-Marie Hedestig i Lycksele.

I de flesta inlandskommuner låg valdeltagandet mellan 30 och 40 procent. I Vilhelmina var valdeltagandet högst utanför de direkt berörda kommunerna, där röstade ungefär hälften av befolkningen.

En teori i Lycksele är också att man i flera inlandskommuner följer partilinjen, och i den här omröstningen företrädde ju landstingsmajoriteten ett nej, men socialdemokraterna signalerade tidigt att man inte vill ha folkomröstningen.

– Man ville kanske stödja frågan, men kände sig bunden av partiet, säger Ulla-Stina Heström.

Kanske var det frågans karaktär som avhöll lyckselebor och andra från att rösta.

– Jag tror inte att vi förstod frågan, om vi skulle ha röstat om rättvis vård i hela länet så hade det varit enklare, men det var ju inte så riktigt, säger Ulla-Britt Ousbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

Mer i ämnet