Demonstration mot Bostadens planerade miljardaffär Foto: SVT/Karin WiechelVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demonstration mot Bostadens planerade miljardaffär

Uppdaterad
Publicerad

I protest mot Bostadens affär av en tiondel av sitt bestånd som väntas säljas för 1,1 miljarder kronor anordnades en demonstration utanför Bostaden AB:s styrelsemöte under måndagsmorgonen.

Efter uppgifter av Västerbottens-Kuriren om att Bostaden AB planerar att sälja sina en tiondel av sitt bostadsbestånd för över en miljard kronor, så inrättades Facebookgruppen ”Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Umeå” snabbt därefter under söndagen för att dra igång ett initiativ för en folkomröstning mot affären.

Tidigt under måndagsmorgonen hade Bostaden AB kallat till ett styrelsemöte, och i protest mot den planerade affären hade en grupp människor samlats utanför Hotell Mimer i Umeå för att visa sitt missnöje i en demonstration.

”Ingen har hunnit sätta sig in i det här”

På plats under demonstrationer fanns bland annat representanter från Ung Vänster, Vänsterpartiet och Allt åt alla, men demonstrationen var öppen för allmänheten.

– Vi är här av två orsaker. Det ena är för att den här processen har gått odemokratiskt till och alldeles för fort i och med förslaget som kom på fredagen och som nu ska klubbas igenom. Ingen har hunnit sätta sig in i det här. Sedan är det här också fel rent principiellt, att sälja ut allmännyttan, säger Elias Åström som är engagerad i Ung Vänster.

Bostaden AB har bjudit in till en presskonferens klockan 11.15 under måndagen för att offentliggöra vad man i sin inbjudan beskriver som bostadsnyheter med framtidsfokus.

SVT har sökt Bostadens styrelseordförande Bernt Andersson (S) för en kommentar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet