Arkivbild Foto: SVT

Startar folkinitiativ mot Bostadens utförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunala bostadsbolag AB Bostaden planerar att sälja en tiondel av sitt bostadsbestånd. Summan för försäljningen uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor och nu ska ett folkinitiativ startats för att stoppa utförsäljningen.

Umeås kommunala bostadsbolag AB Bostaden planerar att sälja ut en tiondel av sitt bestånd till en summa av cirka 1,1 miljarder kronor. Totalt rör det sig om 1600 lägenheter och studentrum.

En sådan utförsäljning skulle i så fall innebära att bolaget gör en reavinst på 900 miljoner kronor. Det är dessutom en vinst som är skattefri eftersom köparen övertar dotterbolaget som bildats för de aktuella fastigheterna, skriver tidningen.

Startar folkinitiativ – vill få till folkomröstning

Som en följd av kommunens planer ska nu ett folkinitiativ för folkomröstning om utförsäljningar startas. Anton Karlsson är en av initiativtagarna.

– Det handlar om hur besluten ska tas, detta har gått fort och det verkar inte finnas förankring i partiet (Socialdemokraterna) och hos Umebor i stort. Nu är inte något beslut taget och vi vill markera att det inte borde tas. Den ordning det skett i är väldigt tveksam utan att säga något alls, säger han.

Anton Karlsson berättar att han länge funderat på frågan om utförsäljning då det de senaste åren har funnits exempel på det längs Norrlandskusten. Socialdemokraterna i Umeå har länge varit tydliga med att man inte planerat något sådant och nyheten som kom häromdagen var därför en överraskning.

– De borgerliga partierna har sagt det klart och tydligt att de är för och nu även sossarna. I ett politiskt beslut är det en motorväg för de nu, inget stoppar de. Därför måste man göra något underifrån för vi vill inte se att detta beslutas bakom stängda dörrar.

Vill samla in 9000 namn för folkomröstning

Enligt Karlsson är folkinitiativet partipolitiskt obundet och det är på grund av att man vill få med sig så mycket folk som möjligt. På facebook har en sida skapats och har redan efter två dagar fått över 1000 medlemmar.

– Man får tycka vad man vill men de flesta tänker nog att det inte sker på rätt sätt. Men det finns säkert de som tycker att det är bra.

Planen är nu att den närmsta veckan formellt starta ett folkinitiativ som under de kommande sex månaderna ska samla in drygt 9000 namn som krävs för en lokal folkomröstning.

På måndag ska Bostaden ha styrelsemöte och ledamötet Agneta Lundström (S) som SVT har pratat med vill inte ge några kommentarer och hänvisar till AB Bostadens styrelseordförande Bernt Andersson (S).

SVT har sökt både Bernt Andersson (S) och Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) för en kommentar utan resultat.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet