Bernt Andersson (S), styrelseordförande i Bostaden och kommunalrådet Hans Lindberg (S) under kommunstyrelsens sammanträde. Foto: SVT/Maria EhrlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tudelat bland partierna om Bostadenaffären

Uppdaterad
Publicerad

Det är blandade läger bland partierna om Bostadens planerade affär om att sälja ut en tiondel av sitt bostadsbestånd till en summa av cirka 1,2 miljarder kronor med 1601 lägenheter på Mariehem och Carlshem i Umeå där bostadsbeståndet kommer köpas av fastighetsbolaget Heimstaden.

I kommunstyrelsens sammanträde under måndagsförmiddagen kring Bostadens affär röstades förslaget igenom. Elva röstade för beslutet och fyra emot under mötet som drog ut på tiden. Margareta Rönngren (S), kommunalråd, var positiv till affären där fastighetsbolaget Heimstaden kommer att köpa upp bostadsbeståndet.

– Jag tror det här blir bra, säger Rönngren till SVT efter omröstningen.

Kommunfullmäktige ska ta beslut om affären den 19 juni.

(M) positiva efter ”lång tids kamp”

Moderaterna välkomnar affären. Det moderata kommunalrådet Anders Ågren menar att inriktningen på Bostadens försäljning är precis vad man efterfrågat efter en lång tids kamp med övriga allianspartier för att få igenom avyttringen av bostäderna.

– Frågan har också debatterats intensivt under senare år. Det är bra för Umeå, det är bra för AB Bostaden som nu får bättre ekonomiska möjligheter att klara av sina utmaningar med såväl ökade reinvesteringar som ambitionen att öka nyproduktionstakten av hyreslägenheter, säger Anders Ågren i ett pressmeddelande och menar att det kommer bli en bra måndag med viktiga beslut.

LÄS MER: Startar folkinitiativ mot Bostadens utförsäljning

Hänvisar förtegen diskussion till privata aktörer

Det socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindberg (S) uttryckte att Umeå har gigantiska ekonomiska utmaningar i kommunen under måndagens kommunstyrelsesammanträde. Lindberg har också bloggat om affären som enligt honom pågått sedan i februari. Där hänvisar Lindberg företegenheten kring affären till känsliga diskussioner för privata aktörer.

– Att samtliga dialoger med eventuella aktörer som lett fram till förslaget inte är offentliga beror på att denna typ av affärsdiskussioner är mycket känsliga framförallt för de privata aktörerna. Handlingarna har därför inte heller skickats ut utan kommer att presenteras vid sammanträdena, skriver Lindberg på sin blogg.

Satsningen kommer enligt Lindberg att skapa utrymme för renoveringar och nysatsningar:

– Om detta genomförs i enlighet med förslaget kan AB Bostaden satsa på nyproduktion, inte minst för äldre hyresgäster, en målgrupp som vi vet kommer att växa i storlek framöver.

LÄS MER: Demonstration mot Bostadens planerade miljardaffär

”Detta sätt att arbeta är under all kritik”

Miljöpartiet har däremot i ett pressmeddelande från tidigt imorse beskrivit hur man ovetandes plötsligt i fredags kunde läsa i tidningar om kallelsen till det extraordinära mötet och går hårt åt den process som förts runt försäljningen.

– Detta sätt att arbeta är under all kritik. Umeå kommun borde istället verka för transparens, skriver Gabriel Farrysson (MP) i utskicket.

– Utförsäljning av delar av sitt bestånd riskerar i längden bidra till ökad segregation. Vi vill inte ha en storstadsutveckling där plånbokens tjocklek avgör vilken bostad man får.

Även Vänsterpartiet ställer sig mycket kritiska till avyttringen av bostadsbeståndet.

– Om Bostaden säljer ut delar av sitt gamla bestånd blir konsekvensen att kommunen äger färre lägenheter med låg hyra, vilket gör att folk med sämre ekonomi får ännu mindre möjligheter att skaffa en bostad. Till den kategorin hör ungdomar, studenter, nysvenskar, ensamstående mammor och fattigpensionärer, säger Mattias Sehlstedt (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet