Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ska mycket till innan man larmar andra myndigheter”. Se Henrik Bolin, enhetschef Grundskola i Skellefteå kommun i klippet.

Den misstänkte pojken har förekommit i flera utredningar

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte pojken bakom det grova våldsbrottet i Skellefteå har förekommit i flera ärenden om kränkande behandling av andra elever, det visar skoldokument SVT har tagit del av. Men skolan valde att inte göra en orosanmälan till socialtjänsten. 

– Det ska ganska mycket till innan man känner att man måste larma andra myndigheter, säger Henrik Bolin, enhetschef Grundskola i Skellefteå kommun. 

Pojken som misstänks för att ha utsatt en flicka för mordförsök och grov våldtäkt i Morö Backe i Skellefteå, har förekommit i tidigare ärenden gällande kränkande behandling. Det visar skolans egen dokumentation som SVT har tagit del av.  

Det handlar om tre olika händelser som ska ha skett kort efter varandra under hösten 2019. Pojken ska ha stört pågående verksamhet utanför klassrummet och då bland annat slagit elever på rumpan vid två olika tillfällen. Ett fall har enligt skolans dokument skett på en rast när elever sparkade boll. Vid ett annat tillfälle har han i klassrummet kallat en person för hora. 

Våldsdådet på Morö Backe

“Vi hanterar det internt”  

Händelserna ansågs inte vara tillräckligt allvarliga för att socialtjänsten skulle kopplas in, enligt Henrik Bolin, enhetschef Grundskola Skellefteå kommun. 

– De ärendena är på sådan nivå att vi bedömer att vi hanterar det intern i vår egen organisation, säger han. 

I dokumentationen framgår det att man har kontaktat pojkens vårdnadshavare i samtliga fall. Skolan ska även ha samtalat med berörda elever. Under våren 2020 ansågs ärendena avslutade, efter att pojken hade bytt till en grundsärskola. 

– Jag kan inte se i materialet att det finns något som föranleder att vi skulle ha agerat på något annat sätt än vad vi har gjort. Jag har stor tilltro till hur mina lärare och skolledare har jobbat med det här, säger Bolin.  

Socialtjänsten har kopplats in  

Efter det grova våldsbrottet mot den unga flickan har socialtjänsten nu kopplats in. Men den misstänkte pojkens advokat Jens Nyström är förtegen om på vilket sätt socialtjänsten arbetar med pojken.  

– Jag har haft viss kontakt med socialtjänsten och vi har diskuterat ärendet, men mer än så kommer jag inte säga. 

Vad kan du säga i det här läget?  

– I nuläget råder det förundersökningssekretess och jag har en lojalitet mot min klient. Polisens utredning får fortsätta och jag kommer förhålla mig till det min klient berättar för mig och för polisen. Sedan får vi ta det därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet