Dubbelt Maria – Forsner och Bergstén engagerar sig i Mötesplats Stöcke. Foto: SVT

Deras satsning på byn lockade ministrar

Publicerad

I Stöcke söder om Umeå har flera bybor gått ihop för att skapa en mötesplats, mitt i byn. Och idag var två ministrar på plats för att höra om projektet.

– Med det här lokala engagemanget blir man väldigt inspirerad, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes kollega finansmarknadsminister Per Bolund (MP) passade på att ta en fika i missionshuset i Stöcke med Mötesplats Stöcke och andra inblandade i projektet, att skapa en mötesplats mitt i byn.

Tanken kom upp för ett och ett halvt år sedan när någon pratade om att skaffa en idrottshall till skolan. Det finns inte i Stöcke och nu bussas barnen till Röbäck.

Men snart växte idén till att bli en social mötesplats för alla möjliga verksamheter. Nu är man åtta personer i projektgruppen, men sammanlagt runt 25 som är engagerade.

”En plats där alla kan träffas”

Man har kontaktat föreningar i hela Stöckebygden, där det bor runt 3000 personer. Alla som vill är välkomna att vara med och bestämma vad den nya mötesplatsen ska innehålla förutom en idrottshall.

– En plats där alla från bygden kan träffas, säger Maria Forsner som är medlem i projektgruppen. En plats där man kan träffas mellan träningar, på gymmet, eller fika eller ta en bouleturnering. Det ska finnas både restauranger, kultur, nöjen, fast i mindre skala.

– Vi ser potentialen i att skapa det här, sa Maria Bergstén också i projektgruppen. Och det kommer att kunna ge ringar på vattnet och att fler ser möjligheterna att kunna starta upp någonting som man hardrömt om.

Kan stå klar om tre år

Byborna har startat en ekonomisk förening och ska bygga själva för att sedan hyra ut till olika intresserade, där man hoppas att Umeå kommun blir en viktig hyresgäst.

Just nu väntar man på besked av kommunen om man kan få arrendera den plats man vill, nära skolan. Om allt går i lås kan en ny byggnad stå klar om tre år. Men det viktigaste är att det blir miljömässigt hållbart och innehållsligt flexibelt, inte att det går fort.

– Det här är något som gynnar alla, säger Maria Forsner. Det här är något som gammal och ung ska kunna besöka.

Inspirerade ministrar

Ministrarna lyssnade och ställde frågor och Magdalena Andersson berättade om hur hennes eget engagemang för ett Ungdomens hus i Uppsala på 1980-talet fick henne in i politiken, när hon såg att man tillsammans kunde åstadkomma förändring.

Några specifika löften kunde hon och Per Bolund inte ge till projektgruppen, men Magdalena Andersson blev imponerad och inspirerad.

– Det är just att hela bygden är så engagerad i att starta en verksamhet. Och det är klart att med det lokala engagemanget så blir man ju väldigt, väldigt inspirerad, sa Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.