Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar Northpop-studien om? Hör barnläkarna Magnus Domellöf och Christina West svara på tre frågor om forskningen i videon. Foto: Anna Bergman/SVT

Det här är studien Northpop från Umeå – över 26 000 deltar

Publicerad

I sju år har Umeå universitet och Region Västerbotten följt barn i 8 000 familjer i Västerbotten. Målet med Northpop-studien är att förbättra barns hälsa genom att hitta risk- och friskfaktorer i ett tidigare stadium.

Genom forskningsstudien Northpop hoppas barnläkarna bidra till att förebygga allergier, astma, övervikt, karies och andra hälsoproblem hos barn – problem som ökat bland barn, enligt studien.

Hittills har 8 000 familjer, ungefär 26 000 familjemedlemmar, bidragit till studien och förhoppningen är att sammanlagt 10 000 ska delta till år 2025.

– Vi är oerhört glada och tacksamma för föräldrarnas engagemang. Det har varit ovärderligt, säger Christina West, barnläkare och professor.

Vad är Northpop? I klippet hör du professorerna och barnläkarna Christina West och Magnus Domellöf svara på tre frågor om studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.