Rektor Hans Adolfsson på Umeå universitet. Foto: SVT

”Det var verkligen en överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Universiteten får öppna igen men bara om de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Beskedet mottogs dock med glädje av Umeå universitets rektor, Hans Adolfsson.
– Det var verkligen en överraskning att det skulle komma idag, säger Adolfsson till SVT Västerbotten.

– Till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor universitet och annan vuxenutbildning till en mer ordinarie verksamhet, säger statminister Stefan Löfven.

Universitetet har sedan mitten på mars bedrivit distansundervisning men nu kan studenter få komma tillbaka till campus i höst.

– Vi vill så gärna återgå till en campusbelagd undervisning. Men om beskedet var en överraskning så var innehållet inte så oväntat. Just med tanke på hur smittspridningen ser ut i landet, men vi har haft med det inför vår planering i höst, säger Adolfsson.

Universitetet har ännu inte helt spikat hur hösten kommer att se ut men kommer att lämna besked om det inom en snar framtid.

– Planeringen inför hösten har redan dragit igång. Vi kommer göra fler analyser framöver kring vad beskedet innebär för oss, och vi kommer komma med en bättre bild i början på nästa vecka, säger Adolfsson och fortsätter:

– Men vi kommer få prioritera första och sista terminstudenter så att de får inskolning och får göra klar sina examensarbeten.

Universitetet har sedan tidigare uppmanat alla studenter att planera för att vara på plats när höstterminen startar. Det gäller även inresande internationella studenter som rekommenderas att söka uppehållstillstånd och förbereda sig för att komma till Umeå till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet