”Får jag ta vilken hyra jag vill och får jag hyra ut hur länge som helst?” Reporten förklarar. Foto: SVT

Det ska du tänka på när du hyr ut ditt hus

Publicerad

Även om du är sugen på att hyra ut din villa eller sommarstuga finns det några regler man måste förhålla sig till. Det kan vara en djungel att reda ut vad som gäller, men här är några exempel på vad du bör tänka på.

Betala skatt

Om du hyr ut din privata bostad för mer än 40 000 kronor per år kan du behöva betala skatt, men bara om du fortfarande tjänat över 40 000 kronor efter att du gjort avdrag för exempelvis sophämtning och elräkning.

Momsregistrering

Om du hyr ut din bostad på ett sätt som liknar hotellverksamhet, hyr ut möblerad bostad i ditt eget namn, hyr ut den mer än 112 dagar per år eller om du marknadsför din uthyrning till dygns- och veckopris, kan du behöva registrera dig för moms. Är ni flera ägare av bostaden ska alla registrera sig.

Olika regler för olika bostäder

Det är olika regler om du hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt. Ett bra tips är att läsa på Skatteverkets hemsida så du vet vad som gäller för just dig.

I klippet ovan svarar SVT:s reporter på frågor om uthyrning av privatbostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.