Dieselpriser knäcker bussbolag i Västerbotten – kostar 16 000 att tanka en buss

Uppdaterad
Publicerad

De höga dieselpriserna håller på att knäcka bussbolagen i Västerbotten.

Vilhelmina taxi har 35 bussar – och att tanka en buss fullt kostar nu enligt bolaget upp till 16 000 kronor.

– Vi kör så länge det går, tills pengarna är på kontot. I dag är det blodigt och jag ser ingen vändning, säger Andreas Olofsson, vd för Vihelmina Taxi.

Det finns ett 30-tal privata bussbolag i Västerbotten idag. Bussbolaget ersätts för höjda priser via en indexklausul. De pengarna betalas ut först om ungefär sex månader. Kostnaderna hamnar framförallt på länets kommuner och länstrafiken som köpt in de flesta körningarna.

Sverige har idag världens högsta dieselpris där drygt 10 kronor per liter är ren skatt. Från den 1 maj sänks drivmedelspriserna med 50 öre, då skatten sänks.

– Jag kollade igår. Då hade dieselpriser gått upp fem kronor på ett år till första januari. Sedan dess har det gått upp ytterligare två till tre kronor. Jag är rädd för att det kommer många konkurser i branchen nu ganska snabbt, säger Andreas Olofsson.

I dag kostar det bolaget drygt 16 000 kronor att tanka en buss, vilket kostade ungefär 12 000 för ett år sedan.

”Kör tills det är slut pengar på kontot”

Bensinbolagen har ringt Andreas Olofsson tre gånger bara i år för att han ska höja beloppsgränsens på företagets alla tankkort.

– Vi kör så länge det går till det är slut pengar på kontot. Idag är det blodigt och jag ser ingen vändning. Sedan får politikerna tala om Putinpriser så mycket man vill men man glömmer gärna bort dom rekordhöga skatterna säger Andreas Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.