Experten: Så påverkas världens ekonomi av sanktionerna

Uppdaterad
Publicerad

”Farligt” och ”osäkert”. Det är de två ord som ekonomen Klas Eklund tycker beskriver världsläget just nu.

– Farligt eftersom vi inte vet hur Putin reagerar på sanktionerna och osäkert eftersom vi inte vet hur länge kriget kommer pågå, vilken sida som kommer segra och hur stora skadorna blir.

Se klippet ovan där Klas Eklund berättar om tre orosmoln i världsekonomin – oljan, räntorna och recession.

Klas Eklund menar att världsekonomin just nu är så pass stark att kriget i Ukraina inte kommer att rasera den, även om nedgången kommer att bli kännbar. Och vissa länder kommer drabbas hårdare än andra.

– Coronakrisen visade att det gick att samla sig och trycka till med kraftulla stimulanspaket. Jag tror att detsamma kommer hända nu, fast då var det hälsa nu är det en militär inriktning.

Högre energipriser och därmed ökad inflation och höjda räntor är de största skadorna som sanktionerna kan orsaka på världekonomin, menar Klas Eklund.

Europas företag känsligast

Han tror att europeiska företag riskerar att drabbas särskilt hårt, men att det inte ska behöva gå så långt som till recession – att ekonomin börjar krympa.

– För att det ska ske behövs ytterligare en eskalering, att det införs oljeembargo mot Ryssland och att Putin slår tillbaka med exempelvis cyberkrig och försöker slå ut infrastruktur. Det kan skada ekonomin på allvar, men där är vi ännu inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.