Ukrainas tidigare finansminister: ”Sanktionerna är inte tillräckliga”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas tidigare finansminister tror att sanktionerna mot Ryssland kan vara vägen ut ur kriget. Men hon menar att de måste bli hårdare sanktioner mot Vladimir Putins Ryssland, annars riskerar kriget att inte stanna vid Ukrainas gränser.

– Om vi inte reagerar på när han decimerar ett land på 40 miljoner människor, vad händer då med världen? Säger Natalie Jaresko.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en rad sanktioner mot Vladimir Putins innersta krets och mot Ryssland som land. Samtidigt är Europa beroende av rysk energi – i form av olja och gas. Natalie Jaresko menar att Europas ledare är tvungna att hitta alternativa vägar.

–Vi måste offra lite nu för att inte tvingas betala det katastrofala pris som väntar om vi inte stoppar kriget nu.

Hon menar att västvärlden måste reagera tydligare mot Vladimir Putin.

– Om vi kan införa hårdare sanktioner och isolera fullt ut kan det ha en effekt och få Putin att avbryta kriget, säger Natalie Jaresko.

Hör Ukrainas tidigare finansminister berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.