Det är lugnt i Husbondliden i år när Lapplandsveckan är digital. Foto: SVT

Digital Lapplandsvecka i coronatider

Publicerad

Idag inleds den kristna konferensen Lapplandsveckan för 101:a gången. Men i år blir det en digital variant istället för folkfest i lilla Husbondliden.

Lapplandsveckan har anordnats sedan 1919 och så blir det även i år, men i år blir det folktomt i Husbondliden utanför Lycksele. Istället blir det en digital konferens med gudstjänster på distans.

– Frågan var ganska enkel när vi insåg att vi inte kunde genomföra veckan som vanligt, säger pastor Jörgen Fahlstedt som är ordförande i föreningen som driver Lapplandsveckan.

Coronaviruset i Västerbotten

Tomt och öde

I vanliga fall räknar Lapplandsveckan med runt 10 000 unika besökare, men i år blir det alltså förhållandevis tomt och öde.

– Det är klart att det finns en tomhet. Det känner jag ju själv som har varit med ett antal år och jobbat. Den tomhetskänslan försöker vi på det här sättet möta upp och satsa framåt.

– Förhoppningen är att nå de som normalt brukar besöka oss. Sen hoppas vi nå de som normalt inte gör det också, säger Fahlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet