Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Hanna Isberg, psykolog, exempel på vad föräldrakursen kan innehålla. Foto: SVT

Digitala utbildningar ska stötta föräldrar i Västerbotten

Publicerad

Nu startar Region Västerbotten digitala föräldrautbildningar.

Tanken är att föräldrar ska få hjälp att förebygga bråk och andra utmanande situationer i hemmet – men även strategier för att hjälpa barn med ångest och oro.

– Vi hoppas att det ska ge en snabb väg till hjälp, säger psykologen Hanna Isberg.

Det är Region Västerbotten som står bakom de två utbildningarna som har utvecklats av personal på kontaktcentret i Umeå.

Utbildningarna består av fyra till fem träffar där föräldrar tillsammans med två psykologer digitalt delar med sig av olika erfarenheter. Varje träff har också ett tema som psykologerna bestämt sedan innan. Vad temat är beror lite på vad det är för utbildning.

– Man ska snabbt få strategier att jobba med och eftersom träffarna sker digitalt så spelar det ingen roll var i länet man bor, säger Hanna Isberg, legitimerad psykolog på kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

Snabb kontakt med vården

Tanken med utbildningarna är att barn och unga och deras vårdnadshavare lättare och snabbare ska få kontakt med vården och det handlar då främst om behov på primärvårdsnivå.

– På sikt kan man tänka att det kan hjälpa även de långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, att det kan förebygga att man behöver hjälp längre fram, säger Hanna Isberg.

Utbildningarna riktar sig till vårdnadshavare med barn mellan 6 och 12 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer