Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personalen här gör en bedömning av var man bäst får hjälp” – hör Helen Alskog om hur kontaktcentret ska förenkla vårdkontakten Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kontaktcenter i Västerbotten ska förenkla för barn och unga med psykiska problem

Uppdaterad
Publicerad

I början av april öppnade Region Västerbotten ett nytt kontaktcenter för barn och unga med psykisk ohälsa. En förhoppning är att köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, nu ska bli kortare.

– Det ska bli lättare och enklare att komma i kontakt med vården, säger Helen Alskog, projektledare för införandet av verksamheten.

Det nya kontaktcentret med det långa namnet – Kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten – är ingen fysisk mottagning utan den som söker hjälp ringer via 1177 och får då hjälp och stöd av kuratorer och psykiatrisjuksköterskor som slussar patienten vidare.

– Länets barn och unga ska få en mer jämlik rådgivning, bedömning och behandling. Med kontaktcentrets hjälp får man vård på rätt nivå och slipper bollas runt mellan olika enheter, säger projektledaren Helen Alskog.

Barn och unga mellan 6 och 17 år samt deras vårdnadshavare kan, oavsett var i länet man bor, ringa kontaktcentret som blir en första väg in till eventuell vård. Den som redan har en pågående kontakt med vården eller står i en väntelista behöver inte gå via det nya kontaktcentret.

Titta in på det nya kontaktcentret i videon ovan.

För att komma i kontakt med den nya verksamheten ringer du som är 6 till 17 år, eller vårdnadshavare, telefonnummer 1177 och väljer knappval 2. Instruktioner om knappval ges även vid samtalet. Vårdpersonal finns tillgänglig måndag till fredag mellan klockan 8 och 17.

Vårdpersonalen som svarar i telefon gör en bedömning och hjälper den som ringer vidare till rätt typ av vård.

Tanken är att ge barn och unga en mer jämlik bedömning, rådgivning och behandling. Barnet slipper bollas runt i vården och vårdens resurser kan användas på ett smartare sätt.

Mer information finns på 1177.se/vasterbotten/psykisk-halsa-soka-vard-barn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer