Gustaf Skarsgård är en av skådespelarna i dramaserien Koka björn som kan spelas in i Fatmomakke. Foto: SVT

Tv-serien ”Koka björn” kan spelas in i Stekenjokk och Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Stekenjokk och Fatmomakke i Vilhelmina kommun kan bli inspelningsplats för dramatiseringen av Mikael Niemis roman ”Koka björn”. Produktionsbolaget har ansökt om tillstånd av Länsstyrelsen för att göra delar av inspelningen i naturreservat och vid renbetesmarker.

Dramaserien är streamingtjänsten Disney+ första skandinaviska satsning. Förutom Gustaf Skarsgård i huvudrollen står flera välkända svenska skådespelare såsom Pernilla August på rollistan.

Inspelning vid renbetesmarker

Enligt produktionsbolaget Anagrams ansökan till Länsstyrelsen ska runt 25 personer arbeta på inspelningsplatsen. Planen är att under några dagar köra fyrhjuling, sexhjuling och bil i Fatmomakke kyrkstad, samt i områden kring Stekenjokk. I området ligger även renbetesmarker.

”Skulle vår produktion krocka med betesperioder så gör vi allt för att minimera kontakt och stress för renarna”, skriver Anagram i ansökan.

Planeras till augusti

Om ansökan godtas planeras inspelningen äga rum i två dagar i augusti.

Produktionsbolaget vill inte ge några intervjuer i nuläget.

Mikael Niemis roman är inspirerad av prästen Lars Levi Læstadius och boken utspelar sig år 1852 i byn Kengis i Pajala kommun.

Hör Mikael Niemi om känslorna inför serien och om huvudpersonen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.