Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Katarina Lindberg är det viktigt att träffa kollegor i sin vardag. I klippet får du höra vad hon tycker om distansarbete. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Distansarbetet bidrog till att Katarina i Umeå bytte jobb: ”Bägaren rann över”

Uppdaterad
Publicerad

När Katarina Lindberg skulle tillbaka till kontoret satt kollegorna hemma. Hon möttes av ett nytt klimat och ny jargong och valde att lämna sitt jobb trots att hon gillade det. De som jobbat länge valde att stanna hemma medan nyanställda tog sig in till jobbet.

– Jag såg fram emot en vardag, men när vi skulle komma tillbaka var allt förändrat, säger Katarina Lindberg.

När Folkhälsomyndigheten åter godkände arbete på plats skulle Katarina Lindberg tillbaka till jobbet. Men då valde många av kollegorna att stanna hemma. När Katarina kom tillbaka till kontoret var arbetsklimatet förändrat.

– Ungefär sjuttiofem procent av mina kollegor valde att sitta kvar hemma i sina villor, och det har ju inte alla möjlighet till, säger Katarina Lindberg.

Sammanhållningen försvann

De som valde att sitta hemma var de kollegor som jobbat längst och de som Katarina saknat under pandemin. När distansarbetet fortsatte försvann sammanhållningen i gruppen.

– Att inte få frågan hur dagen varit eller kvällen varit, då missar man det mellanmänskliga, säger Katarina Lindberg.

Hör Katarina berätta om hur distansarbetet förändrade arbetsklimatet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.