Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Viktoria Wahlström, forskare vid Umeå universitet, om vad hybridarbete är och vad de redan nu vet om hur det påverkar arbetsmiljön. Hon är aktuell med en ny studie av Örnsköldsviks kommun och effekterna av hybridarbete. Foto: SVT

Forskningsprojekt ska studera hybridarbete: ”Finns ett kunskapsgap att fylla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronapandemin har många fortsatt att jobba hemifrån i olika omfattning – och nu ska forskare titta närmare på arbetsmiljöeffekterna av hybridarbete.

– Vi vet inte särskilt mycket om hur det här påverkar hälsa, produktivitet och arbetsmiljö, säger Viktoria Wahlström, forskare vid Umeå Universitet.

Studien ska undersöka hybridarbete – kombinationen av distans- och kontorsarbete – vid Örnsköldsviks kommun, en organisation som redan varit föremål för forskning. 2014 följde Umeåforskare kommunens byte av stadshus då man delvis gick över till aktivitetsbaserade kontor.

– Vi har följt dem sedan tidigare och har bra data på hur det såg ut då, konstaterar Viktoria Wahlström.

Studerar kombinationen

Den här gången handlar det alltså om hur hybridarbete påverkar arbetsmiljön – det gäller både fysiskt och psykosocialt.

Redan nu kan forskarna konstatera att datorergonomin varit problematisk vid hemarbete under pandemin och att det även gäller vid hybridarbete, där man har delade arbetsplatser.

I klippet berättar Viktoria Wahlström mer om hybridarbete och vad de redan nu vet om effekterna på arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.