• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hör Djurskyddet: ”Norrland är glesbefolkat – men inte när det gäller katter” Foto: SVT

Djurhemmen vädjar: ”Kastrera era katter”

Uppdaterad
Publicerad

Djurskyddet Västerbotten har samlat in drygt 300 hemlösa katter hittills i år, och detta bara i Umeås upptagningsområde. Annars brukar det röra sig om drygt 150-200 stycken enligt Gabrielle Rosendahl som är ordförande i Djurskyddet Västerbotten.

– Det här året har varit exceptionellt, säger hon.

Djurskyddet uppskattar att det finns runt 100 000 hemlösa katter i Sverige men man tror även att det finns ett stort mörkertal då de snabbt blir fler och är svåra att hålla koll på.

Antalet hemlösa katter växer i Västerbottens län. I år har man samlat in drygt 300 katter bara i Umeås upptagningsområde, betydligt fler än tidigare år då det brukar handla om 150-200 stycken.

En av orsakerna till problemet handlar om att katter förökar sig oplanerat. Djurskyddet i Västerbotten uppmanar därför folk att kastrera sina katter.

– Vi har ju tagit in en del kattkolonier och de uppkommer ju för att man inte kastrerar sina katter. Då räcker det med två katter så har man snart 20, säger Gabrielle Rosendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.