Foto: SVT/arkiv

DO: Beslut dröjer ett par veckor

Uppdaterad
Publicerad

Behnam Fard i Umeå har anmält Manpower till Diskrimineringsombudsmannen. Men det är oklart om DO faktiskt kommer att utreda fallet.

Enligt Clas Lundstedt som är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen så kommer DO först att göra en bedömning av Behnam Fards fall och besluta om man ska göra en så kallad tillsyn, vilket innebär en ordentlig utredning av Manpowers agerande.

– Vid utredningen kan vi komma fram till att det är en överträdelse av diskrimineringsförbudet – eller att agerandet kan leda till en risk för diskriminering. Eller så kommer vi fram till att det inte är diskriminering, säger Clas Lundstedt till SVT.

DO:s första bedömning tar ett par veckor.

– Även om vi efter utredningen kommer fram till att det är diskriminering så har vi inga sanktionsmöjligheter mot företaget. Vi kan bara påtala bristerna och hoppas att de följer lagen, säger Clas Lundstedt.

DO kan också välja att driva fallet till Arbetsdomstolen om det finns oklarheter kring om det handlar om diskriminering, men det är inte det första alternativet.

Anmälningar till DO

Förra året kom det in 227 anmälningar till DO som gäller etnisk diskriminering inom arbetslivet, 19 av dem gäller arbetsförmedling. Arbetslivet är det vanligaste området när det gäller anmälningar om etnisk diskriminering.

På andra plats kommer utbildning, med 147 anmälda fall under förra året.

Källa: Diskrimineringsombudsmannens Årsredovisning 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.