Foto: TT

Död tand spred infektion i käken

Uppdaterad
Publicerad

När en död tand spred en infektion i en patients käke fick hen en allvarlig svullnad som påverkade luftvägarna. Infektionen krävde flera dagars sjukhusvård. Nu har landstinget i Västerbotten lex-maria anmält händelsen.

I anmälan som Västerbottens läns landsting har gjort skriver man att en patientens tand lagades utan att man upptäckt att den var död. När en rotbehandling planerades in gjordes en akut insats som resulterade i en mindre omfattande rensning. Till följd av detta fick patienten en infektion som spreds till underkäken.

Enligt landstingets cheftandläkare Ulf Söderström hör det inte till det vanliga att sådana här fall inträffar, men det händer.

– Utredningen visar att det var en felaktig bedömning. Tanden var bortom räddning och då ska man rensa ur och göra en rotfyllning. Här är det den mänskliga faktorn att den som gjort ingreppet trodde att den kunde rädda tanden, säger han.

Fick vårdas på sjukhus

För patienten slutade händelsen med en allvarlig svullnad som påverkade luftvägarna. I samband med det fick hen vårdas på sjukhus i flera dagar innan en käkkirurg kunde dra ut tanden.

– Det kan bli väldigt allvarligt, i värsta fall kan patienten avlida men jag har inte sett att det gått så långt inom tandvården. Det här är en av de mer allvarliga komplikationerna vi kan ha och därför är vi väldigt noggranna. När en sådan infektion börjar sprida sig då går det relativt fort, fyra till fem dagar, så det är en snabb process, säger landstingets cheftandläkare Ulf Söderström som understryker hur viktigt det är för dem att göra en utredning.

– Varje gång är det allvarligt och då vill vi utreda för att se om det finns något vi kan ändra på. Det har hänt några gånger genom åren och då gör vi en anmälan till Lex-Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.