Nu byggs ny storflygplats i Mo i Rana

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny stor flygplats i Mo i Rana. Bygget ska starta redan 2018. Hemavan airport hoppas på fler resenärer med den nya flygplatsen.

Den norska regeringen beviljar 1,47 miljarder norska kronor för att bygga en flygplats i Mo i Rana enligt NRK Nordland. Pengarna kommer fasas in i den andra delen av projektet. Det vill säga från 2024, men regeringen vill att flygplatsbygget kommer igång så snart som möjligt, redan 2018.

Näringslivet och kommunen i Mo i Rana har redan gått in med 600 miljoner norska kronor i projektet. I och med bygget kommer flygplatser i Norge att läggas ner.

Positivt för Hemavan airport

Planerna för den norska storflygplatsen har funnit länge. Tidigare var planen att de första planen skulle lyfta redan hösten 2017. I förra veckan skrev SVT om att Hemavan Airport behöver tillskott från ägarna för att undvika att gå i konkurs. Storuman kommun äger majoriteten av flygplatsen och 2016 hade Hemavan Airport ett underskott på över 800.000 kronor. Ivan Forsman, tillförordnad vd på Hemavan airport är positiv till den nya flygplatsen.

— Vi kanske kan få fler resenärer hit. Att de kan fara den vägen också längre ifrån än från Stockholm, säger Ivan Forsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer