Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar dokumentärfilmaren Mattias Löw om varför han tveksam till att FBI verkligen identifierat mannen bar halsduk. Foto: SVT

Dokumentärfilmaren om Skellefteåhalsduken i Kapitolium: ”Har pratat med mannen”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Löw gör en dokumentär om Skellefteåhalsduken i Kapitolium. Han vet vem mannen som bar halsduken är.

– Jag är förvånad över att det tagit sådan tid för FBI att identifiera honom. Jag har själv haft kontakt med mannen, säger Mattias Löw.

I veckan blev det känt att FBI har identifierat den man som bar en halsduk från Skellefteå vid upploppet i Washington i januari i år.

Dokumentärfilmaren Mattias Löw berättar att han senaste halvåret har tagit reda på vem mannen med halsduken är och om han har någon anknytning till Sverige och Skellefteå – men resultatet vill han inte avslöja.

– Jag har hittat hela resan, med några små glapp. Jag kan visa varför halsduken hamnade där, säger han.

”Dubbelmoral och självgodhet”

Mattias Löw vill sätta halsduken i ett större sammanhang, den har blivit en symbol för hotet mot demokratin.

– Halsduken blir en symbol för vår dubbelmoral och självgodhet. Vi tror på något sätt att vi är mer demokratiska och bättre i Sverige, men det kanske inte är så och det är en del av vad den här filmen vill undersöka.

Hör Mattias Löw berätta varför mannen bar halsduk den dagen i Kapitolium – och varför han är tveksam till att FBI verkligen har identifierat honom i klippet.

Brist på granskningar i dag

Mattias Löw beskriver samhällsomvandlingen som pågår runt Northvolt i Skellefteå. Han ser ett fabriksbygge där förra veckans razzia visar att allt inte står rätt till, men ändå omgärdas satsningen av positiva nyheter.

– Filmen vi gör är ingen granskning men det jag ser här är ett underskott på granskning. Det finns numer många kommunikatörer men nästan inga journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer