En man i 40-årsåldern dömd för mordförsök får sin dom ändrad av hovrätten. Foto: SVT

Dömdes för mordförsök – får reducerat straff

Uppdaterad
Publicerad

I somras dömdes en man i 40-årsåldern i Skellefteå tingsrätt för flera brott, däribland att ha rammat en motorcyklist med sin bil, till sex års fängelse. Nu ändrar hovrätten tingsrättens dom.

Mannen hade under en period trakasserat och hotat en kvinna i Skellefteå genom nedsättande sms. I samband med detta uttalade han även dödshot mot kvinnans pojkvän. När han senare stötte på pojkvännen ute på vägen, färdandes utan hjälm, körde han på honom med sin bil.

Mannen dömdes för en rad brott, däribland olaga förföljelse, olaga hot, grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott. På dessa punkter delar hovrätten tingsrättens bedömning. Däremot går åsikterna isär när det gäller själva attacken.

Tingsrätten menade att mannen hade för avsikt att döda pojkvännen, men enligt hovrätten är det inte klarlagt att målet var att mörda pojkvännen. Att polisen hittat bromsspår på platsen skapar även tvivel kring om målet med handlingen var pojkvännens död, enligt hovrätten.

Mot bakgrund av detta ändrar hovrätten domen till grov misshandel. Mannen döms till två år och tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.