Foto: TT

Döms för fjärrstyrd färdskrivare

Uppdaterad
Publicerad

Ett transportföretag listat i Rumänien döms i Umeå tingsrätt för att ha kört ett fordon som krävt färdskrivare med manipulerade siffror.

En lastbil stoppades i slutet av maj i år i en trafikkontroll vid Sävar på E4. Lastbilen var utrustad med en färdskrivare, men när polisen kontrollerat förarkortet som avläser information om kör- och vilotider var siffrorna orimliga och visade att de måste ha manipulerats.

I beslagtagandet omhändertog polisen en manipulerad färdskrivare som registrerat uppgifter som förfalskats, hemlighållits eller förstörts. Även en fjärrkontroll, elektronikbox och kitasgivare beslagtogs i lastbilen.

Döms till företagsbot på 100.000 kronor

En chaufför på transportföretaget berättar för polisen att han tidigare i år hittat en fjärrkontroll i bilen som bland annat kunde stoppa programmet som registrerar kör- och vilotider och reglera lastbilens hastighet så det gick att köra snabbare  än 90 kilometer i timmen, en hastighet som styrs av en hastighetsregulator i bilen.

Företaget döms för att ha brutit mot lagen om kör- och vilotider samt färdskrivare enligt europaparlamentets förordning och döms att betala en företagsbot på 100.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.