• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

En 52-åring döms till fängelse i 16 år och ska utvisas från landet.

Döms till livstids fängelse för Berghemsmordet

Publicerad

Hovrätten i Umeå ändrade tingsrättens dom mot den 52-årige man som mördade en 60-årig kvinna på Berghem i Umeå i fjol. Hovrätten skärper nu straffet till livstids fängelse.

Det var i september 2017 som den 60-åriga kvinnan hittades mördad i sitt hem på Berghem i Umeå. I maj i år meddelade Umeå tingsrätt att det var ställt utom allt rimligt tvivel att den 52-årige mannen med uppsåt dödat kvinnan. Tingsrätten skrev i domen att det inte fanns några förmildrande omständigheter utan bara försvårande.

Mannen dömdes för mord till 16 års fängelse och utvisning efter avtjänat straff, men det stod direkt efter domen klart att den skulle överklagas. Varken försvaret eller åklagaren var nöjd med domen och överklagade till hovrätten. 52-åringens advokat Leif Silbersky menade att straffet var för hårt och åklagaren Andreas Nyberg ville ha ett längre fängelsestraff.

Delar tingsrättens bedömning

Hovrätten delar tingsrättens bedömning av 52-åringens skuld men väljer att skärpa straffet till livstids fängelse. Utvisningsbeslutet ändras inte.

– Att planlagt döda en människa i syfte att indirekt tillskansa sig hennes totala förmögenhetsmassa är ett utomordentligt allvarligt brott, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Olof Hellström i ett pressmeddelande.

Silbersky säger till SVT att försvaret nu överväger att överklaga domen.

– Med största sannolikhet kommer vi begära att frågan prövas i Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer