En 52-åring döms till fängelse i 16 år och ska utvisas från landet.

Döms till fängelse i 16 år efter mordet på Berghem

Uppdaterad
Publicerad
Kvinnan hittades död i sin villa på Berghem i Umeå, efter att han utsatts för grovt våld. En 52-årig man döms nu för mordet – till 16 års fängelse.

Idag meddelades domen i det så kallade Berghemsmordet i Umeå. En 52-årig åtalades i mars misstänks för att ha mördat en kvinna i hennes hem i Umeå. Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till livstidsfängelse.

52-åringen döms till fängelse i 16 år och ska utvisas från landet.

Utöver mord så döms mannen också för olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada.

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns några förmildrade omständigheter utan i samband med brottet har omständigheterna i stället varit försvårande.

Utvisas från landet

Gärningen ska också, enligt tingsrätten, ha karaktäriserats av oerhört stor brutalitet och hänsynslöshet vilket medfört omfattande skador hos offret.

Enligt domen ska därför omständigheterna kring mordet medföra att 52-åringen döms till ett högre straff än den utgångspunkt för straffmätning som är brukligt.

Med anledning av att 52-åringen nu också utvisas från Sverige gör tingsrätten också bedömningen att det ska beaktas i domen. Därför kommer tingsrätten fram till att påföljden ska bli 16 års fängelse.

Dog till följd av grovt våld

Det var i september i förra året som en kvinna i 60-årsåldern hittades död i en villa på Berghem i Umeå. Kvinnan utsattes för grovt våld. Enligt åtalet fick kvinnan bland annat fick söndertrasat hjärta och krosskador på huvudet av våldet. Döden orsakades av skadorna på bröstkorgen.

– Jag påstår att det inte finns något mordvapen, enligt mig har han hoppat och sparkat på målsäganden, sa åklagare Andreas Nyberg till SVT tidigare.

Åklagaren anser att mannen förfalskat kvinnans testamente, där alla hennes tillgångar ska tillfalla 52-åringens barn. Åklagaren menar att mannen placerat halsbandet med nycklarna till bankfacket runt kvinnans hals efter hennes död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet