– Mannen har köpt mjölet för att förstöra bevis på brottsplatsen, säger åklagaren. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mordet på Berghem i Umeå – sista rättegångsdagen

Publicerad

En 52-årig man misstänks ha mördat en kvinna i Umeå i hennes hem – genom brutalt våld. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till livstidsfängelse.
– Mannen har visat synnerlig brutalitet, sa åklagaren Andreas Nyberg under rättegången.

Mordrättegången har hållit på i sex dagar i Umeå tingsrätt. Förhandlingarna avslutades under onsdagen. Under dagen höll åklagaren och den mordmisstänkte mannens advokat sina slutpläderingar. Då gav åklagaren sin syn på bevisläget och yrkade på att den mordmisstänkte mannen skulle dömas till livstids fängelse.

– Mannen har visat synnerlig brutalitet. Kvinnan har inte haft några möjligheter att försvara sig. Jag menar att omständigheterna i fallet är synnerligt försvårande och därför ska han dömas till livstid, sa åklagaren Andreas Nyberg, i rättegången.

Enligt åklagaren har mannen förfalskat signaturen på den döda kvinnans testamente för att komma åt hennes tillgångar. En papperstuss med den misstänkte mannens blod har också hittats på mordplatsen.

Mordmisstänkte mannen: ”Jag glömmer saker”

Den 52-åriga mannen förnekar brott. Han har under rättegången flera gånger ändrat uppgifter mot för vad han uppgett i förhör.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt och jag sörjer hennes bortgång, sa den misstänkte mannen i slutet av rättegången.

Advokaten: Mannen ska frias

Mannens advokat Leif Silbersky lyfter fram att kvinnan kan ha dött av en fallolycka samt att det inte är uteslutet att det finns en eller flera andra gärningsmän.

– Det finns ett flertal alternativa lösningar och därför ska åtalet ogillas i sin helhet, sa mordmisstänkte mannens advokat Leif Silbersky, under rättegången.

Umeå tingsrätt meddelar efter rättegången att mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för mordet och att han ska sitta kvar i häktet tills domen meddelas den 15 maj.

SVT rapporterade · Mordet på Berghem i Umeå - sista rättegångsdagen

08.37
SVT:s reportrar Berno Jonsson och Maria Ehrlin är på plats vid mordrättegången idag.
08.50

Flera av kvinnans anhöriga är på plats på rättegången. Den person som hittade kvinnan död är också där.

Personen som vill vara anonym berättar att hen fortfarande är chockad över det som har hänt och tror inte alls på advokatens beskrivning om att offret skulle ha ramlat.

- Hon var världens snällaste och jag vet att hon tidigare blivit hotad av den här mannen. Det här är djupt tragiskt, säger personen.

09.06

Rättegången börjar med personalia där man bland annat går igenom den misstänkte mannens belastningsregister.

09.10

52-åringen har tidigare haft flera besöksförbud, där han förbjudits att besöka och ta kontakt med personer. Mannen har också dömts för olaga hot, stöld, djurplågeri och flera fall av misshandel.

09.14

Mannen kommenterar hans tidigare brottshistorik:

"Allt är inte korrekt som står där"

09.20

Mannen är också dömd för ringa narkotikabrott vid flera tillfällen.

Har du några problem med narkotika?, undrar Olof Jonsson, tingsrättens rådman.

52-åringen svarar att han inte har det.

09.32
Är det mycket folk i lokalen?
@Erland - Det är ungefär 30 personer som kommit för att lyssna på rättegången. Ungefär sex av dem är journalister som bevakar rättegången.
09.43
Nu är det paus I förhandlingarna. Efter det ska åklagaren hålla sin slutplädering.
09.52
Den mordmisstänkte mannens advokat Leif Silbersky vill inte ställa upp på intervju under pausen utan vill vänta med att kommentera rättegången tills förhandlingarna är avslutade.
 
09.56
Nu börjar förhandlingarna igen efter en kort paus. Den mordmisstänkte mannen förs in I salen igen. Han bär de gröna kläderna från häktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet