– Mannen har köpt mjölet för att förstöra bevis på brottsplatsen, säger åklagaren.

Mordet på Berghem i Umeå – sista rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man misstänks ha mördat en kvinna i Umeå i hennes hem – genom brutalt våld. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till livstidsfängelse.

– Mannen har visat synnerlig brutalitet, sa åklagaren Andreas Nyberg under rättegången.

Mordrättegången har hållit på i sex dagar i Umeå tingsrätt. Förhandlingarna avslutades under onsdagen. Under dagen höll åklagaren och den mordmisstänkte mannens advokat sina slutpläderingar. Då gav åklagaren sin syn på bevisläget och yrkade på att den mordmisstänkte mannen skulle dömas till livstids fängelse.

– Mannen har visat synnerlig brutalitet. Kvinnan har inte haft några möjligheter att försvara sig. Jag menar att omständigheterna i fallet är synnerligt försvårande och därför ska han dömas till livstid, sa åklagaren Andreas Nyberg, i rättegången.

Kvinna mördad i Umeå

Enligt åklagaren har mannen förfalskat signaturen på den döda kvinnans testamente för att komma åt hennes tillgångar. En papperstuss med den misstänkte mannens blod har också hittats på mordplatsen.

Mordmisstänkte mannen: ”Jag glömmer saker”

Den 52-åriga mannen förnekar brott. Han har under rättegången flera gånger ändrat uppgifter mot för vad han uppgett i förhör.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt och jag sörjer hennes bortgång, sa den misstänkte mannen i slutet av rättegången.

Advokaten: Mannen ska frias

Mannens advokat Leif Silbersky lyfter fram att kvinnan kan ha dött av en fallolycka samt att det inte är uteslutet att det finns en eller flera andra gärningsmän.

– Det finns ett flertal alternativa lösningar och därför ska åtalet ogillas i sin helhet, sa mordmisstänkte mannens advokat Leif Silbersky, under rättegången.

Umeå tingsrätt meddelar efter rättegången att mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för mordet och att han ska sitta kvar i häktet tills domen meddelas den 15 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet