Till vänster: nycklarna som återfanns runt kvinnans hals. Till höger: trappen till källaren där kvinnan återfanns som fyllts med mjöl för att dölja spår. Foto: Polisen

Misstänks ha förfalskat den döda kvinnans testamente

Publicerad

Den mordmisstänkta 52-åringen ska enligt åklagaren ha förfalskat signaturen på den döda kvinnans testamente. Det framkommer av omfattande skriftlig bevisning som lämnades in till tingsrätten i samband med åtalet.
– Testamentet är falskt, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Enligt åtalet så ska 52-åringen ha skaffat ett bankfack i den mördade kvinnans namn. I det backfacket återfanns ett testamente undertecknat med vad åklagaren menar är en falsk namnteckning.

I testamentet framgår det att alla tillgångar tillfaller den misstänkte 52-åringens barn.

– Resultaten från NFC talar starkt för att det är förfalskat, det är nog det starkaste utlåtande man kan få på ett skriftligt utlåtande, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

Misstänks ha placerat nycklar på kvinnan

Nycklarna till bankfacket där testamentet låg ska kvinnan ha berättat att hon aldrig haft tillgång till. Det skulle enligt henne i stället vara den misstänkte 52-åringen som har haft dem.

– Hon säger själv att hon inte haft tillgång till bankfacket, hon hade haft kontakt med banken strax före hennes död och velat få det uppborrat eftersom hon inte haft tillgång till nycklarna. Jag menar att hon inte visste vad som fanns i bankfacket, säger Nyberg.

Nycklarna återfanns runt kvinnans hals när man fann kroppen. Åklagaren anser att nycklarna placerats på henne efter hennes död.

– Halsbandet menar jag att den misstänkte har haft tillgång till, han har ju velat att man ska hitta bankfacksnycklarna, och i och med det testamentet, menar Nyberg.

Mycket pekar på 52-åringen

Kammaråklagaren menar att han det finns mycket som pekar mot den misstänkte 52-åringen. Dels hur han agerat före mordet genom det förfalskade testamentet, efter mordet ska han ha inhandlat mjöl som han försökt dölja spår med på brottsplatsen. Mannen ska även ha gjort sig av med kläderna som han bar den aktuella kvällen.

Har ni hittat något vapen eller liknade?

– Jag påstår att det inte finns något mordvapen, enligt mig har han hoppat och sparkat på målsäganden, säger Andreas Nyberg och fortsätter:

– Vi har hittat en papperstuss med kvinnans hår och blod i trappan där hon återfanns, mannens DNA finns även på den pappersbiten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet