Den mordmisstänkte mannen har dömts 17 gånger tidigare, bland annat för att ha misshandlat en brevbärare. Foto: Lina Bergström/SVT.

Mordmisstänkt dömd flera gånger tidigare: ”Haft en aggresionssproblematik”

Publicerad

Den man som misstänks ha mördat en kvinna i 60-års åldern på Berghem i Umeå är dömd flera gånger tidigare – bland annat för att ha misshandlat en brevbärare. Kriminalvården har tidigare gjort en bedömning att han har en aggressionsproblematik.

Mannen och kvinnan som misstänks för mordet är i 50-årsåldern och har tidigare varit ett par. Hur relationen ser ut nu är oklart. 

Den misstänkta mannen har tidigare disponerat ett garage i den villa som den mördade kvinnan var bosatt i. Mannen förekommer i hela 17 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes 2013 i Umeå tingsrätt för stöld och snatteri till skyddstillsyn. Året därpå dömdes han för olaga hot.

Misshandlade en brevbärare

2015 dömdes han till skyddstillsyn och övervakning för misshandel av en brevbärare. Då gjorde också Kriminalvården en risk- och behovsbedömning av honom, där det bedömde att han lider av psykisk och fysisk ohälsa, samt att han har en aggresionssproblematik.

Mannen häktades under måndagen på sannolika skäl misstänkt för mord den 26-27 september. Åklagaren anser att det finns en risk att han på fri fot försvårar sakens utredning, eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Kändisadvokaten Leif Silbersky försvarar mannen och fanns med på videolänk under förhandlingen. Om två veckor ska åtal väckas.

Idag hölls häktningsförhandlingar för den mordmisstänkte mannen och kvinnan. Båda häktades.

Nekar till brott

Åklagaren begärde kvinnan häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, men tingsrätten valde att häkta henne som skäligen misstänkt. För henne väntar nya häktningsförhandlingen den 9 oktober.

– Med den bevisning vi har tycker jag att det är rimligt att båda häktas, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Kan du berätta om motivet?

– Det finns en stark motivbild, men jag vill inte berätta mer om det i nuläget. Det kan försvåra utredningen, säger Nyberg.

Både mannen och kvinnan nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet