Bilder från polisens förundersökningsprotokoll Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

52-åringen ändrar sin historia i rätten: ”Jag glömmer saker och ting”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fortsatte rättegången mot den 52-åring som misstänks ha mördat en 60-årig kvinna på Berghem i Umeå i höstas. Flera gånger ändrar han uppgifter mot vad han tidigare uppgett i förhör.

Under dagens förhandlingar så har nu 52-åringen en tänkbar förklaring till varför hans blod finns på en papperstuss som hittats på mordplatsen.

– Jag gick och tvättade mina händer på hennes toa och torkade dem. Jag har problem med sprickiga händer, blodet måste ha kommit från det, jag måste ha tappat papperet där, säger han.

”Har du glömt att du dödade henne?”

Åklagaren Andreas Nyberg undrar varför han inte berättat det under något av de tidigare förhör som hållits.

– Jag glömmer saker och ting, jag har haft en stroke, mått dåligt och äter stark medicin, svarar 52-åringen.

Kan du ha dödat henne och glömt bort det om du nu är så glömsk? undrar åklagaren.

– Nej, varför skulle jag det?

Har kastat skorna

Åklagaren frågar vad som hänt med de kläder han bar och som syns på övervakningsfilmer från den aktuella kvällen, men aldrig har återfunnits av polisen.

– Skorna och byxorna gick sönder när jag trillade med cykeln, så skorna kastade jag. Resten av kläderna borde finnas hemma hos mig, jag har inte kastat dom, de kanske ligger i någon låda som ni missat, svarar 52-åringen.

Skulle baka sockerkaka

När åklagaren frågar om varför 52-åringen köpt två påsar mjöl, av samma märke som återfanns utspritt i trappan där kvinnan hittades, uppger mannen att han ville att hon skulle baka. Mannen påstår att en påse skulle han ge till kvinnan för att be henne baka en sockerkaka till honom och den andra påsen med mjöl skulle han behålla själv.

Stämmer inte med tidigare förhör

Åklagaren visar på flera punkter där mannens berättelse inte stämmer med vad han sagt i tidigare förhör. Bland annat har han tidigare sagt att han inte dricker men nu menar mannen att han sista gången som han träffade kvinnan hade druckit flera öl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet