Många åhörare var på plats under rättegången. Foto: Tommy Forsgren

Många åhörare vid mordrättegång i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startade rättegången mot den mordmisstänkte 52-åringen. Intresset från allmänheten var stort och det var så pass fullt på åhörarplats att alla inte fick komma in.

Rättegången som var tänkt att börja 09.30 blev några minuter sen då det tog tid att få in alla åhörare som möjligt. Ett tiotal personer tvingas stå upp då sittplatserna inte räcker.

Den misstänkte 52-åringen är klädd i gröna kläder, med grånat hår och ett litet skägg. Han ser trött och oförstående ut när åklagaren läser upp åtalspunkten och skakar försiktigt på huvudet när han hör ordet mord. Till höger om honom sitter advokat Leif Silbersky. På hans vänstra sida sitter en tolk.

– Förnekar att han gjort sig skyldig till brott, säger Silbersky.

Visade bilder på mördade kvinnan

Större delen av tisdagen används till så kallade anföranden och det är mestadels kammaråklagare Andreas Nyberg som lägger fram det åtal han byggt under mer än ett halvårs tid. Först imorgon kommer den misstänkte 52-åringen att förhöras.

Det är mängder av bevis som åklagaren i rask takt betar av. Allt med syfte att visa både uppsåt och att knyta 52-åringen till mordet.

Bland annat visas mängder av bilder från den trappa där kvinnan hittades död. Bilderna visar att trappan är fylld med mjöl som enligt åklagaren har har hällts ut för att dölja spår.

Ihopknycklad papperstuss viktig

När den första bilden på den kvinnan, där hon ligger död i trappen, visas för rätten tittar den misstänkte bitvis ner i bordet framför honom. Vissa på åhörarläktaren vrider på sig och tittar bort.

Vidare zoomar åklagaren in på bilden och visar en papperstuss med hår från kvinnan. Papperstussen är ett viktigt bevisföremål för åklagarsidan då 52-åringens DNA genom blod finns på det ihopknycklade papperstussen.

200 skador

Efter den dragningen går kammaråklagare Andreas Nyberg igenom det rättsmedicinska protokollet som dokumenterat över 200 skador på kroppen och fastställer att det är våld mot torson som som trasade sönder kvinnans hjärta är den troliga dödsorsaken.

– Dödsorsaken anges tala starkt för att döden har orsakats av bröstkorgsskadorna samt att de orsakats av en annan person, menar Nyberg när han läser ur åtalet.

Åklagaren går vidare och målar upp en tidslinje över den mördade kvinnans sista tid i livet. Han börjar i maj förra året med anledning av att kvinnan begärt att banken ska borra upp det bankfack där testamentet som misstänks vara förfalskat återfanns. Åklagaren planerar att senare visa rätten att kvinnan vid flera kontakter med banken visat att hon inte själv haft tillgång till bankfacket och att det skulle borras upp samma dag som kvinnan hittades mördad.

Menar att testamentet är falskt

Även en handstilsexpert kommer att höras för att visa på att testamentet är förfalskat. I testamentet framgår att alla den döda kvinnans tillhörigheter var tänkt att tillfalla 52-åringens barn.

Åklagaren presenterade strax innan lunch även hur han tänker visa rätten hur nycklarna till bankfacket placerats runt kvinnans hals efter att hon bragts om livet.

Under eftermiddagen fortsätter åklagaren sin sakframställan, innan det är dags för mannens försvarare Leif Silbersky att ge sin sakframställan, mer än så kommer man troligtvis inte hinna idag. 52-åringen kommer mest troligt att förhöras under morgondagen då rätten avsatt tid för det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Umeå

Mer i ämnet